top of page


Χρησιμοποίησε ως βάση τον κάναβο, προσάρμοσέ το στις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες,

σχεδίασε το δικό σου σπίτι και ανέβασέ το στο αρχείο.Ο επόμενος χρήστης ίσως χρησιμοποιήσει

το δικό σου μοντέλο ως βάση για το δικό του προσωπικό χώρο.  

Μην ξεκινάς απ’ το μηδέν.

 

_Υπάρχον κτιριακό απόθεμα (γιαπί)


Το αρχείο των μοντέλων κατοίκησης και των αρχών σχεδιασμού θα μπορεί να διαδοθεί σε οποιοδήποτε μέρος ανά την Ελλάδα και να αφορά οποιονδήποτε τύπο προϋπάρχουσας δομής. Ο σχεδιασμός της νέας δομής θα βασίζεται στις οργανωτικές αρχές του Πύργου του Πειραιά, αλλά θα προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες. Η κατασκευή των κατοικιών μπορεί να γίνεται είτε στο νέο περιβάλλον με χρήση των αρχείων και των αρχών που προβλέπονται για τον Πύργο του Πειραιά, είτε να κατασκευάζονται στον Πύργο και να μεταφέρονται στο νέο περιβάλλον έναντι κάποιου οικονομικού αντιτίμου.

Σύμφωνα με μελέτη που είχε ξεκινήσει η Περιφέρεια Αττικής μέσω της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Κεντρικού Τομέα, από το 2008 μέχρι και σήμερα τουλάχιστον 1.200 κτίρια -πολλά εκ των οποίων είναι διατηρητέα- έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ σε αρκετά ήταν αδύνατο να εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης. Το 96% των 1.200 εγκαταλειμμένων κτιρίων βρίσκεται στο Δήμο Αθηναίων. Με βάση τις αυτοψίες που έγιναν, το 31% εντοπίστηκε στην 1η Δημοτική Κοινότητα (Εξάρχεια, Κολωνάκι, Ιλίσια, Κουκάκι, Μακρυγιάννη, Πλάκα, Ψυρρή, εμπορικό κέντρο, πλατεία Βάθη), το 17% στην 6η (Κυψέλη, πλατεία Αττικής, πλατεία Αμερικής, Άγιος Παντελεήμονας, Άγιος Νικόλαος), το 16% στην 4η (Σεπόλια, Κολωνός, Ακαδημία Πλάτωνος), το 15% στην 3η (Πετράλωνα, Θησείο, Ρουφ, Γκάζι, Κεραμεικός, Μεταξουργείο, Βοτανικός), το 9% στην 5η (Άγιος Ελευθέριος, Πατήσια, Προμπονά, Ριζούπολη), το 5% στην 7η (Γκύζη, Πολύγωνο, Γηροκομείο, Τουρκοβούνια, Αμπελόκηποι, Γουδί, Ερυθρός Σταυρός) και το 4% στη 2η (Παγκράτι, Νέος Κόσμος).

 

_Ανοιχτό αρχείο γιαπιών


1_ Αθήνα


α/ Κτήριο ΙΚΑ, οδός Πειραιώς (Πλατεία Κουμουνδούρου)
β/ Κτηριο 
Εφετείου, οδός Σωκράτους
Ακίνητο των 10.000 τ.μ., το οποίο ανήκει στο Επικουρικό Ταμείο Εμποροϋπαλλήλων, αρχικά λειτουργούσε ως ξενοδοχείο και μετέπειτα ως Εφετείο.
Ενισχυση του κτηρίου κρίθηκε απαραίτητη μετα το σεισμό του 1999, αλλά αντί αυτού εγκαταλείφθηκε.

2_ Πειραιάς. 


α/ Κτήριο στη θέση της Ραλλείου Σχολής
β/ Κτήριο Λιάπη ,Μικρολίμανο
Το κτίριο που κτίστηκε στη θέση της βίλας του Αλέξανδρου Δ. Ζαχαρίου στην ακτή Διλαβέρη στο Μικρολίμανο   είναι έργο του αρχιτέκτονα  Ι. Λιάπη και προβλεπόταν να λειτουργήσει ως κτίριο τέχνης και πολιτισμού. Το έργο μελετήθηκε από το 1971 έως το 1972. Η μελέτη περιελάμβανε χώρους συνολικού εμβαδού 1800μ²  σε έξι επίπεδα. Όλο το κτίριο δείχνει να αιωρείται 1.50 μέτρο πάνω από το έδαφος. Η είσοδος στο ισόγειο (στάθμη Β) που είναι και η κεντρική γίνεται από τη νότια όψη μέσω τριών πλακών με σκάλες που στηρίζονται σε λιτά κατακόρυφα τοιχεία. Μπαίνοντας στο εσωτερικό του ισογείου βρισκόμαστε σε ένα χώρο όπου κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζουν η μεγάλη ράμπα που οδηγεί στο μεσοπάτωμα (στάθμη Γ), οι μεγάλες στρογγυλές κολώνες καθώς και το μεγάλο ύψος. Σε αυτή τη στάθμη η μελέτη είχε τοποθετήσει το γραφείο του διευθυντή με τη γραμματεία καθώς και αίθουσα συμβουλίου.  Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών είχε σχεδιαστεί ιματιοθήκη και λουτρά σε συνέχεια του  φουαγιέ που είναι ο προθάλαμος για την είσοδο στο αμφιθέατρο στο πάνω μέρος των κερκίδων. Το αμφιθέατρο αυτό έχει χωρητικότητα 400 ατόμων και μπορεί να φιλοξενήσει διαλέξεις, προβολές, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.  
γ/ Το κτήριο 
«Κεράνη»
συνολικού εμβαδού 42.300 τ.μ., στα όρια Ρέντη-Πειραιά, αγοράστηκε το 1998 από το Δημόσιο. Έκτοτε υπήρξαν διάφορα σχέδια χρήσης του που ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν, ενώ ανακαινίστηκε δύο φορές έως ότου πωλήθηκε σε ιδιώτη, με τη συμφωνία το Δημόσιο να του βρει εκμισθωτή ή να αποπληρώνει το μίσθωμα Πρόκειται για βιομηχανικό κτίριο που μετατράπηκε σε κτίριο γραφείων, αλλά έχει πιθανώς προβλήματα λόγω αμιάντου..
 
3_Διαδικτυακό Αρχείο


http://portfolio.news247.gr/post-39738
http://www.hradf.com/el/portfolio/boutique-hotels

bottom of page